Project

Vogels die niet vliegen gaan dood.
Ghanezen in Gent en Oost-Vlaanderen. 30 jaar migratie en integratie.

Met een erfgoedproject willen we het geheugen van de Ghanese gemeenschap en de ontvangende Oost-Vlaamse en Gentse samenleving opfrissen door de geschiedenis van de gemeenschap en haar link met de regio te onderzoeken. Het project omvat o.a. literatuuronderzoek, mondelinge geschiedenis (afnemen van interviews), verzamelen van beeldmateriaal (foto’s, video’s, digitale filmpjes, …), krantenartikels en egodocumenten.

Het project ‘Vogels die niet vliegen gaan dood. Ghanezen in Gent en Oost-Vlaanderen. 30 jaar migratie en integratie’ is een project van COJG (Centrum voor de Ontwikkeling van de Jeugd van Ghana). Het project wordt uitgevoerd door Ghanese en Belgische vrijwilligers van COJG en Ghendtsche Tydinghen (H.H.K.G.). Ze worden hierbij ondersteund door de medewerkers van Heemkunde Vlaanderen, Amsab-ISG, Trefpunt, FZO-VL en de Foreign Shop (zie partners). Het project kreeg de steun van de Stad Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen.

Het project wordt gefinaliseerd in 2014. De resultaten worden gepresenteerd door middel van deze website, een vertelavond op 17 oktober in de Concertzaal van Trefpunt en een brochure. Tijdens een tentoonstelling in 2012 werd al één aspect van het onderzoek, nl. familiefeesten en rituelen, in de kijker gezet (zie thema Ghanese feesten en rituelen).

Extra informatie, beeldmateriaal, mensen die hun verhaal willen doen of hulp bij het project is steeds welkom!

COLOFON

Redactie website/brochure: werkgroep project ‘Vogels die niet vliegen gaan dood. Ghanezen in Gent en Oost-Vlaanderen. 30 jaar migratie en integratie’ in 2014:

  • Adrien Brysse (Ghendtsche Tydinghen, H.H.K.G), Piet Creve (Amsab-ISG), Jozefien De Bock (STAM), Eric Hayfron-Ashun (COJG), Daphné Maes (Heemkunde Vlaanderen), Liesbeth Mensah (COJG) en Merel Van Den Broucke (COJG)

Met speciale dank aan de geïnterviewden binnen het project:

  • Philip Andoh, Awwah Ansu, John Benjamin Asamoa, Julie Asamoa, Bernard Asamoah-Anochie, Rebecca Donkor, Lordina Engels, William Frimpong, Labaran Gausa, Eric Hayfron-Ashun

Fotomateriaal:

  • COJG en de geïnterviewden zelf. Er werd getracht om alle auteursrechten te respecteren. Indien dit niet gelukt is, wordt de gerechtigde uitgenodigd contact op te nemen om de nodige regelingen te treffen.

Voor vragen i.v.m. deze website kan u terecht bij: daphne.maes @ heemkunde-vlaanderen.be of tel: 051/20 51 74 (vragen naar Daphné Maes)

Logo_OVL_BL_3Q     gent_zoveelstad_RGB_lijn

Joomla16 Appliance - Powered by TurnKey Linux