Huwelijk

Gewoonlijk wordt een vrouw enkel als getrouwd beschouwd nadat de man de volledige bruidsverplichtingen heeft uitgevoerd. Er zijn verschillende vormen van het huwelijksritueel.

  • De verloving. Dit vindt plaats als een man wil trouwen met een mooi jong meisje dat bijna de puberteit bereikt heeft. Hij gaat naar de vader van het meisje en enkele rituelen worden daar uitgevoerd. Hij kan gevraagd worden om te zorgen voor het meisje terwijl ze nog bij haar ouders verblijft. Als ze de puberteit bereikt wordt de bruidsschat afgegeven en dan verhuist het meisje naar haar man zijn huis. Bij deze regeling wordt er geen rekening gehouden met de wens van het meisje, ongeacht hoe oud ze is. Zowel in Ghana als in België beschouwen ze dit gebruik als ouderwets. In enkele moslim gemeenschappen in Noord Ghana wordt het echter nog steeds uitgevoerd.
  • De hand van een meisje vragen. Nadat een man verliefd werd op een jonge vrouw gaat hij naar de vader om haar hand te vragen. Dit wordt gedaan door een afvaardiging van de vader van de man. De delegatie bezoekt de vader van het meisje en geeft hem een ‘knocking fee’. De vader vraagt de toestemming aan het meisje waarna de lijst van de dingen die de bruidsschat moet bevatten gegeven wordt aan de delegatie, die de lijst dan doorgeeft aan de vader van de man.
  • Betaling van een bruidschat. (traditionele huwelijksrite) Op een overeengekomen datum komt de familie van de vader van de bruidegom naar het huis van de vader van de jonge bruid. Ze hebben alle zaken mee die de bruidschat moest bevatten. Na uitvoerige onderhandelingen waarbij de zaken zorgvuldig onderzocht worden om na te gaan of ze overeenkomen met de lijst die werd overgemaakt, aanvaardt de vader van het meisje de bruidschat waardoor het huwelijk voltrokken is. De bruidschat bestaat o.a. uit een valies met kleren; flessen whisky en gin; een bedrag voor de bruid; geld voor de vader, moeder, broers en zussen en een symbolisch bedrag voor de rest van de familie en de andere leden van de gemeenschap die aanwezig zijn. Dit is enkel een symbolisch bedrag dat dient als bewijs dat de man en de vrouw in kwestie van nu af aan een koppel zijn. Het koppel kan nu naar de burgerlijke stand van de gemeente om het huwelijksregister te tekenen om het een wettelijk huwelijk te maken.
  • De huwelijksplechtigheid. De bruiloft. Met de komst van religies zoals het Christendom en de Islam is de huwelijksplechtigheid het populairste huwelijksritueel geworden bij de Ghanezen. Tijdens de huwelijksplechtigheid wordt het huwelijk door een priester of een imam ingezegend in de kerk of in de moskee. Het koppel tekent het huwelijksregister samen met twee of drie getuigen voor de bruid en de bruidegom.
Posted in Uncategorized